Over ons

Stichting Instandhouding Grote- of Nieuwe Kerk Harlingen

De Stichting is in december 2005 opgericht. Het doel van de Stichting is om geldmiddelen bijeen te brengen en te beheren en besteden ten behoeve van het niet reguliere onderhoud en restauratie van het interieur en exterieur van de Grote- of Nieuwe Kerk gelegen aan het Kerkpad 3 te Harlingen.

De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van fancy fairs en alle andere activiteiten die bij kunnen dragen aan dit doel.

De Grote Kerk is een monumentaal gebouw met het prachtige en tevens monumentale Hinsz-orgel. Om het gebouw en het orgel in stand te houden is veel geld nodig. Het kerkgebouw en het orgel zijn belangrijk niet alleen voor de kerkelijke gemeente maar ook voor onze stad Harlingen. De uitreiking van de Anton Wachter prijs en orgelconcerten zijn maar een kleine greep uit de activiteiten.

Door de jaren heen heeft de Stichting vele zaken mogelijk gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: de aanpassing van de toiletgroep. Er kwam een nieuw verwarmingssysteem waarbij de optimale luchtvochtigheid van het orgel wordt geregeld. Er zijn voorzetramen geplaats waarbij onderhoud aan het buitenschilderwerk geminimaliseerd wordt. Dit levert ook een bijdrage aan de temperatuur binnen. De laatste investeringen maken mogelijk dat beeld – en geluidsopnamen kunnen worden gemaakt van de activiteiten in de kerk. In deze tijd waar ‘corona’ ons normale leven bijna beheerst wordt het mogelijk om via de website van onze kerkelijke gemeente: www.pg-harlingen.nl de diensten mee te vieren.

Fancy Fair Harlingen

Ieder jaar wordt zo mogelijk op de tweede zaterdag van september een Fancy Fair gehouden in en rondom de Grote Kerk te Harlingen. In de kerk is de horeca, het draaiend rad, stand van grootmoederstijd, breicafé en bloemenstand.

Rondom de kerk is het horecaplein met vers gebakken vis, oliebollen en patat en diverse kramen met biologische en/of streekproducten, rariteiten. In de hoeksteen de boeken, kleding en een loterij.

De Inbreng

De spullen die verkocht worden op de Fancy Fair worden voornamelijk ingebracht doordat mensen hun gebruikte spullen inleveren. Op een gegeven moment werden er door het jaar heen zoveel spullen ingebracht dat er ruimte gezocht moest worden.

Er is toen een unit aangekocht op de Industrieweg 4b te Harlingen waar nu ‘De Inbreng’ is. Op woensdag van 9 – 16u en op zaterdagochtend van 9-12u is hier de gelegenheid om een kijkje te nemen, mooie spullen te kopen of voor een praatje bij een kopje koffie. Spullen ‘inbrengen’ is dan ook mogelijk. Voor grotere spullen kan telefonisch contact worden opgenomen zodat de spullen worden opgehaald.

De opening van de Inbreng en het ophalen van de spullen is in ieder geval tot nader order stop gezet dit i.v.m. de voorgeschreven corona-maatregelen.

Sponsoren

Fancy Fair Harlingen is mede mogelijk door